Cosmic and Comic: Jocosity and creativity as strategies to turn off boundaries in a Ayahuasca Religion in The Netherlands - Groisman, Alberto (Religie & Samenleving, 2010)
In dit artikel beschrijf ik de vorm en de praktijk van een bepaald ritueel, alsmede de gevolgen die het ritueel heeft voor de sociale betrekkingen tussen de deelnemers. Het gaat om een groepering in Alkmaar, die de zogenoemde Santo Daime religie aanhangt, een Ayahuasca Religie, afkomstig uit Brazilië. Ayahuasca is een psychoactief preparaat, dat ritueel wordt gebruikt om spirituele en sociale ervaringen tot stand te brengen. Met mijn benadering wil ik pogen bij te dragen aan het debat over het ritueel als een communicatief en dynamisch gebeuren. Daarbij geef ik aan dat het ritueel een essentiële functie vervult bij het instand houden en vormen van sociale betrekkingen tussen de deelnemers.